fbpx

Ostanite doma i pogledajte 5 najgledanijih FACTUMENTARACA! (16+)

Factum, produkcijska kuća nezavisnog dokumentarnog filma, priključuje se svojim kolegama filmašima u narednim danima uz kôd OSTANIDOMA otvara svojih pet najgledanijih i najtraženijih dokumentaraca za besplatno online gledanje.

S obzirom na aktualno stanje, našoj dragoj publici želimo ponuditi filmski sadržaj iz opusa naše produkcije. Nakon što odaberete film i kliknete na njegov naziv, potrebno je upisati kôd OSTANIDOMA prije kupnje, kako biste ga pogledali besplatno (klik na film → rent → apply promo code → OSTANIDOMA → apply → continue → watch now!).

Godine hrđe drugi je dio trilogije o Puli redatelja Andreja Korovljeva. Priča je to o ljudima koji svoj radni vijek provode iza zida pulskog  brodogradilišta Uljanik obavljajući najteži i najopasniji posao u brodogradnji — nanošenje antikorozivne zaštite. Prašina, hrđa, otrovni plinovi, nehumani radni uvjeti i posao bez dana odmora, polako pretvaraju ove ljude u rezignirane strojeve za rad. Skriveno pod krinkom privatizacije, beskrupulozno iskorištavanje u potpunosti ih je lišilo ponosa i dostojanstva.

Djeca tranzicije posljednji je film prerano preminulog kolege Matije Vukšića, a prati odrastanje četvero djece iz tranzicijske Hrvatske, govoreći o njihovim željama, nadanjima, strahovima i smrti.  Odjeća i pametni telefoni kao statusni simboli, paralelni životi na društvenim mrežama i snovi o nogometnoj karijeri – motivi su to preko kojih se postavljaju pitanja o tome kako izgledaju sretno djetinjstvo i zdravo odrastanje i jesu li mogući u društvu koje još nije zakoračilo u vlastitu zrelost.

Generacija ’68 Nenada Puhovskog redateljev je filmski hommage generaciji s kojom dijeli mladenačke zanose i ideju o revoluciji koja će promijeniti svijet, koja će ”biti realna i zahtijevati nemoguće”. Lako je imati ideje; učiniti ih vjerodostojnima generacijama koje slijede – nešto teže. Odbacujući ideale ’68 kao neostvarive, nove generacije stvaraju neke svoje, možda još iluzornije…

U višestruko nagrađivanom dokumentarcu Goli scenaristica i redateljica Tiha K. Gudac istražuje bolnu tajnu i prošlost vlastita djeda, koji je prije šezdesetak godina nestao na četiri godine. Ovaj je film istraživanje na ruševinama prošlosti, mozaik nastao od tragova obiteljskih fotografija i intimnih svjedočanstava grupe bliskih ljudi koje je ujedinilo isto mjesto – logor Goli otok.

Konačno, film Dum Spiro Spero prvi je filmski uradak renomiranog pisca Pere Kvesića u kojem iskustvo literata progovara filmskim jezikom. Ispreplićući svakidašnjicu, knjige i smrt, autor priča o gubljenju snaga i snazi da se tim gubitkom nosi. U srži njegove priče poruka je o životu, sažeta i u naslovu filma – dok dišem, nadam se.

U ovo neizvjesno doba odgovornost je svih nas što prije nadvladati aktualnu krizu, a uz dostupnost i širenje filmskog i drugog kulturno – umjetničkog sadržaja to je svakako podnošljivije.

Izvor: FACTUM