fbpx

FOOD SESSION SRĐANE JEVTIĆ

Okus paski je neobičan, jer se miješaju blage arome češnjaka i mlade kapulice. Naše none oduvijek su poznavale ovu delikatesu, pripremale je kao fritaju ili na salatu.

Nježna i lagana, Pavlova torta nas zaista podsjeća na nepodnošljivu lakoću postojanja. Postoji već niz varijacija u recepturi, no u svakoj je uvijek baza: meringa – beze kora. Ja uvijek nastojim iskoristiti sve namirnice, pa tako od žumanjaka napravim kremu pasticceru, ali možete iskombinirati šlag, mascarpone, krem-sir, no kako već volite .

Na sam spomen koprive ne možemo pobjeći od onog osjećaja kad nas je opekla dok smo kao djeca trčali livadama u proljeće. Da mi netko tada rekao da ću svako proljeće uživati u kuhanju raznih jela s koprivom, mislim da bih ga u čuđenju gledala , kao i moje dijete kad sam joj rekla da ćemo peći male quiche-ve s Koprivom – ” sta to se jede !!!” O da, itekako da se jede, nema zdravije “divljakuše ” u prirodi do koprive. Ona je naš superjunak u jačanju imuniteta Imajte na umu kad je budete brlti, da to svakako bude prije cvatnje te je najukusnija 5-6 mladih listova od vrha stabljike. Ostatak starijih listova osušite i tjekom cijele godine imate zalihu čaja koji će vam pomoći u čišćenju organizma.

Evo i drugog u nizu proljetnih jela. Nakon pašte sa pestom od medvjeđeg luka Srđana sa svojim malim asistentima Mikelom i Mateom radi fritaju od bljušteva koje su nabrali u obližnjoj šumi.

Srđana Jevtić pripremila je novi recept – pesto od medvjeđeg luka najbolji je način da vam ova proljetna namirnica potraje što dulje.