fbpx

PREDMETI PRIČAJU


Davor Grünwald, magistar industrijskog dizajna, priča nam o industrijskom dizajnu u kontekstu tehnologije na primjeru predmeta Tvornice računskih strojeva Zagreb koje je on dizajnirao. Cilj programa Predmeti pričaju je u rad Muzeja aktivno uključiti sve one koji su vlastitim iskustvom vezani uz muzejske predmete iz zbirki TMNT-a, od osoba koje su radile na proizvodnji tih predmeta, stručnjaka koji su sudjelovali u formiranju zbirki, pojedinaca koji su donirali ili ponudili na otkup pojedini predmet/e koji su sad u muzejskim zbirkama, do onih koji su od djetinjstva zaljubljenici u postav TMNT-a. Svi oni koji imaju priču o izloženom predmetu/ima, te su je voljni podijeliti, sudjelovanjem u vodstvima Predmeti pričaju, aktivno se angažiraju u rad Muzeja te pridonose njegovoj vidljivosti u javnosti, privlačenju nove publike, te edukativnoj ulozi Muzeja. Program je realiziran uz potporu Ministarstva kulture u sklopu programa za razvoj publike.Dr. sc. Boris Halasz, umirovljeni redoviti profesor Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, tijekom vodstva održanog u subotu, 19. listopada 2019. govorio je o muzejskim predmetima– mehaničkim računskim strojevima Calcorex, proizvodima Tvornice računskih strojeva Zagreb. Posjetitelji su saznali o povijesnom razvoju tih strojeva te načinu obavljanja četiriju računskih operacija na njima. Cilj programa Predmeti pričaju je u rad Muzeja aktivno uključiti sve one koji su vlastitim iskustvom vezani uz muzejske predmete iz zbirki TMNT-a, od osoba koje su radile na proizvodnji tih predmeta, stručnjaka koji su sudjelovali u formiranju zbirki, pojedinaca koji su donirali ili ponudili na otkup pojedini predmet/e koji su sad u muzejskim zbirkama, do onih koji su od djetinjstva zaljubljenici u postav TMNT-a. Svi oni koji imaju priču o izloženom predmetu/ima, te su je voljni podijeliti, sudjelovanjem u vodstvima Predmeti pričaju, aktivno se angažiraju u rad Muzeja te pridonose njegovoj vidljivosti u javnosti, privlačenju nove publike, te edukativnoj ulozi Muzeja. Program je realiziran uz potporu Ministarstva kulture u sklopu programa za razvoj publike.


U fokusu je muzejski predmet – kombinirani audio i televizijski uređaj Grundig koji je spoj televizijskog prijemnika, radioprijemnika, te stereo gramofona. Voditelj interaktivnog vodstva je Željko Staklarević, diplomirani inženjer rudarstva i bivši zaposlenik TMNT-a. Nakon što je na početku karijere radio u gospodarskoj djelatnosti, u Muzeju je proveo gotovo čitavi svoj radni vijek. Kao kustos, kasnije viši kustos, bio je autor više izložbi te voditelj više muzejskih zbirki: zbirke Radijske i televizijske tehnike, Rudarske tehnike, Telegrafije i telefonije… Za Muzej je prikupio brojne vrijedne predmete iz područja tehnike i tehnologije, od kojih je dio izložen u stalnom postavu Muzeja. Cilj programa Predmeti pričaju je u rad Muzeja aktivno uključiti sve one koji su vlastitim iskustvom vezani uz muzejske predmete iz zbirki TMNT-a, od osoba koje su radile na proizvodnji tih predmeta, stručnjaka koji su sudjelovali u formiranju zbirki, pojedinaca koji su donirali ili ponudili na otkup pojedini predmet/e koji su sad u muzejskim zbirkama, do onih koji su od djetinjstva zaljubljenici u postav TMNT-a. Svi oni koji imaju priču o izloženom predmetu/ima, te su je voljni podijeliti, sudjelovanjem u vodstvima Predmeti pričaju, aktivno se angažiraju u rad Muzeja te pridonose njegovoj vidljivosti u javnosti, privlačenju nove publike, te edukativnoj ulozi Muzeja. Program je realiziran uz potporu Ministarstva kulture u sklopu programa za razvoj publike.

Kapetan dug plovidbe Marko Margetić ispričati će nam priču u našoj „kormilarnici“… Cilj programa Predmeti pričaju je u rad Tehničkog muzeja Nikola Tesla aktivno uključiti sve one koji su vlastitim iskustvom vezani uz muzejske predmete iz zbirki TMNT-a, od osoba koje su radile na proizvodnji tih predmeta, stručnjaka koji su sudjelovali u formiranju zbirki, pojedinaca koji su donirali ili ponudili na otkup pojedini predmet/e koji su sad u muzejskim zbirkama, do onih koji su od djetinjstva zaljubljenici u postav TMNT-a. Svi oni koji imaju priču o izloženom predmetu/ima, te su je voljni podijeliti, sudjelovanjem u vodstvima Predmeti pričaju, aktivno se angažiraju u rad Muzeja te pridonose njegovoj vidljivosti u javnosti, privlačenju nove publike, te edukativnoj ulozi Muzeja. Program je realiziran uz potporu Ministarstva kulture u sklopu programa za razvoj publike. Kapetan dug plovidbe Marko Margetić ispričao nam je priču u našoj „kormilarnici“…